Δρυς

Timber Expertise

Η Δρυς (Oak) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ξύλα, το οποίο χρησιμοποιείται στην ξυλουργία εδώ και χιλιάδες χρόνια, λόγω της ανθεκτικότητας, της φυσικής ομορφιάς της. Είναι ξύλο βαρύ, σκληρό και δε σαπίζει εύκολα. Στην αρχαία Ελλάδα , το χρησιμοποιούσαν είτε για οικοδόμηση ολόκληρων ναών είτε ειδικότερα για στύλους, κατώφλια, κάσσες και ανώφλια θυρών, για στέγες, υπόγειες κατασκευές, ξυλοδεσία τειχών κάποιες φορές και για ναυπηγία.

Η αρχαιότερη δρυς βρίσκεται στη Δεσκάτη Γρεβενών και χρονολογείται περίπου το 720 μΧ. Πρόκειται ένα δέντρο 1300 ετών, έχει διάμετρο 2,25 μέτρα και η περίμετρος του κορμού της, στο ύψους του στηθαίου, είναι 7,06 μέτρα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύψους της ξεπερνά τα είκοσι τρία μέτρα.

Ιδιότητες

Χρειάζεται να περάσουν έως και 150 χρόνια, από την υλοτόμησή του, για να μπορέσει στη συνέχεια το ξύλο να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές. Τα μασίφ δοκάρια Δρυός είναι εξαιρετικά σκληρό, βαρύ και ανθεκτικό ξύλο. Αυτό οφείλεται στην πυκνή σύσταση του, η οποία εξασφαλίζει τη μακροζωία του. Έχει ελκυστικό χρώμα σε ανοιχτούς τόνους που ποικίλει μεταξύ ανοιχτόχρωμου και πιο σκούρου μπεζ-καφέ. Με το πέρασμα των χρόνων αποκτά μια κεχριμπαρένια απόχρωση! Η επικολλητή Δρυς βρίσκει πολλές εφαρμογές σε πέργκολες και άλλες κατασκευές, που απαιτούν σταθερότητα και μεγάλη αντοχή.

Χρήσεις

Οι σύγχρονες χρήσεις για την ξυλεία Δρυός περιλαμβάνουν ξύλινες κατασκευές, επιπλοποιία και δάπεδα. Εξαιτίας του αρωματικού της ξύλου, είναι ιδανική για την κατασκευή βαρελιών στην ποτοποιία.

Διατίθεται σε μορφή μασίφ και επικολλητής ξυλείας.

Εφαρμογές

Ένα ξύλο ιδιαίτερα δυνατό και ανθεκτικό, με πολύ ελκυστικό φυσικό χρωματισμό. Μια σκάλα, ή ένας τοίχος υπενδεδυμένα με Oak είναι αρκετά για να αναβαθμίσουν αισθητικά έναν χώρο. Η υφή αλλά και η απόχρωσή του, ταιριάζουν στα περισσότερα διακοσμητικά στυλ.

Ειδικές κατασκευές

Για κατασκευές που απαιτούν σταθερότητα, αντοχή στο χρόνο, αλλά και τη φυσική ομορφιά του ξύλου, το Oak είναι ιδανική επιλογή.