Ξυλεία Δρυός

Timber Expertise
roof

Η ξυλεία Δρυός (Oak) είναι πολύ δημοφιλής αφού τη χρησιμοποιούμε στην ξυλουργία εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανθεκτικότητας και της φυσικής ομορφιάς της. Είναι ξύλο βαρύ, σκληρό και δε σαπίζει εύκολα. Στην αρχαία Ελλάδα , το χρησιμοποιούσαν είτε για οικοδόμηση ολόκληρων ναών είτε ειδικότερα για στύλους. Με παρόμοιο τρόπο σε κατώφλια, κάσσες και ανώφλια θυρών, για στέγες, υπόγειες κατασκευές, ξυλοδεσία τειχών κάποιες φορές και για ναυπηγία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αρχαιότερη δρυς είναι στη Δεσκάτη Γρεβενών και η χρονολόγησή της υποδεικνύει περίπου το έτος 720 μ.Χ. Είναι ένα δέντρο 1300 ετών, έχει διάμετρο 2,25 μέτρα και η περίμετρος του κορμού της, είναι 7,06 μέτρα. Είναι σε υψόμετρο 658 μέτρων και το ύψους της ξεπερνά τα είκοσι τρία μέτρα.

Χρειάζεται να περάσουν έως και 150 χρόνια, από την υλοτόμησή του, για να μπορέσει στη συνέχεια το ξύλο να χρησιμοποιηθεί σε κατασκευές. Ένα μασίφ δοκάρι Δρυός είναι εξαιρετικά σκληρό, βαρύ και ανθεκτικό ξύλο. Αυτό συμβαίνει λόγω της πυκνής σύστασής του, η οποία διασφαλίζει την μακροζωία του. Έχει ελκυστικό χρώμα σε ανοιχτούς τόνους που ποικίλει μεταξύ ανοιχτόχρωμου και πιο σκούρου μπεζ-καφέ. Με το πέρασμα των χρόνων αποκτά μια κεχριμπαρένια απόχρωση! Την επικολλητή Δρυς τη χρησιμοποιούμε σε πολλές κατασκευές, που αποδεικνύουν την ανάγκη για σταθερότητα και μεγάλη αντοχή.

Οι σύγχρονες χρήσεις για την ξυλεία Δρυός περιλαμβάνουν ξύλινες κατασκευές, επιπλοποιία και δάπεδα. Εξαιτίας του αρωματικού της ξύλου, είναι ιδανική για την κατασκευή βαρελιών στην ποτοποιία.

Διατίθεται σε μορφή μασίφ και επικολλητής ξυλείας.

Εφαρμογές

Ένα ξύλο ιδιαίτερα δυνατό και ανθεκτικό, με πολύ ελκυστικό φυσικό χρωματισμό. Μια σκάλα, ή ένας τοίχος υπενδεδυμένα με Oak είναι αρκετά για να αναβαθμίσουν αισθητικά έναν χώρο. Η υφή αλλά και η απόχρωσή του, ταιριάζουν στα περισσότερα διακοσμητικά στυλ.

Ειδικές κατασκευές

Για κατασκευές που απαιτούν σταθερότητα, αντοχή στο χρόνο, αλλά και τη φυσική ομορφιά του ξύλου, το Oak είναι ιδανική επιλογή.