Καστανιά

Timber Expertise

Η ξυλεία καστανιάς (Chestnut) είναι πολύ ανθεκτική και σκληρή. Το μεγαλύτερο εν ζωή δέντρο καστανιάς που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη βρίσκεται στην Ιταλία και έχει ζήσει μεταξύ 2500 με 4000 χρόνια και είναι ένα μείγμα ειδών καστανιάς.

Ιδιότητες

Το χρώμα του είναι ωχρό-καστανό έως κίτρινο-γκρι και μοιάζει αρκετά με το χρώμα της ξυλείας Δρυός. Όταν εκτίθεται σε ακτινοβολία UV και έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο, το χρώμα της είναι πιο σκούρο. Η ξυλεία καστανιάς αφότου έχει περάσει από ξηραντήριο με αργό ρυθμό ή του έχει γίνει φυσική ξήρανση, δεν θα συρρικνωθεί και θα έχει σταθερή μορφή. Είναι αρκετά ελαστικό, πυκνό και σκληρό ξύλο. Έχει πολύ καλή αντοχή στο νερό και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι περιέχει μεγάλη συγκέντρωση σε τανίνες. Για τον ίδιο λόγο το ξύλο αντιδρά χημικά όταν έρθει σε επαφή με σίδηρο. Για χρήση στις κατασκευές συνιστάται να χρησιμοποιούνται βίδες από ανοξείδωτο ατσάλι.

Χρήσεις

Χρησιμοποιείται σε πατώματα, στην επιπλοποιεία, στην οικοδομή, σε σκάλες, σε βαρέλια κ.α. Στην Γαλλία το ξύλο αυτό το χρησιμοποιούν πολλές φορές ως υποκατάστατο οξιάς ή για πατώματα. Η καστανιά αναδεικνύεται ιδανικά στην παλαιωμένη της μορφή. Φυσικά ενδείκνυται σε κατασκευές πέργκολας, μιας και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό ξύλο. Είναι κατάλληλη επίσης και για επενδύσεις και για κατασκευή σκάλας.

Είναι πολύ ανθεκτικό, ωστόσο χρειάζεται καλή συντήρηση.

Εφαρμογές

Πέργκολες

Η Καστανιά προτείνεται για την κατασκευή πέργκολας καθώς πρόκειται για ένα ξύλο με φυσική ομορφιά και μεγάλη αντοχή στο χρόνο!