Ξύλινες κατασκευές στο Moreas Peak

Ξύλινες επενδύσεις | Ειδικές κατασκευές

Ξύλινες επενδύσεις | Ειδικές κατασκευές

Στο boutique hotel Moreas Peak, η εταιρεία μας ανέλαβε την προμήθεια και τοποθέτηση ξύλινων επενδύσεων και την κατασκευή ξύλινου εξωτερικού εξώστη. Το Moreas Peak βρίσκεται στον ψηλότερο οικισμό της ορεινής Αρκαδίας, στο γραφικό χωριό Μαγούλιανα. Το χωριό βρίσκεται σε αρμονική ισορροπία με το φυσικό περιβάλλον, χτισμένο αμφιθεατρικά στην απότομη βουνοπλαγιά, μέσα στο πυκνό ελατόδασος. Όλος ο οικισμός αποτελεί παράδειγμα οργανικής αρχιτεκτονικής, όπου κτίσματα και περιβάλλον αποτελούν έναν ενιαίο σχεδιασμό. Τα υλικά του φυσικού περιβάλλοντος , κυρίως ξύλο και πέτρα, τα συναντάμε στους εξωτερικούς αλλά και στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων, άλλοτε ως δομικά στοιχεία άλλοτε ως δάπεδα ή και έπιπλα.

Αυτές τις αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληθήκαμε να εξυπηρετήσουμε, υλοποιώντας ξύλινες κατασκευές για το εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό του κτηρίου. Στο εξωτερικό κατασκευάσαμε έναν ξύλινο εξώστη από ξυλεία Ιρόκο. Ένα ξύλο εκτεθειμένο στο εξωτερικό περιβάλλον της ορεινής Αρκαδίας, το οποίο λειτουργεί και ως φέρον στοιχείο, πρέπει να είναι ανθεκτικό (απέναντι σε μύκητες, υγρασία) αλλά και σταθερό (σε δυνάμεις θλίψης και εφελκυσμού). Επιπλέον πρέπει να είναι διαστασιακά σταθερό με υψηλή πυκνότητα. Ένα τέτοιο ξύλο είναι το Ιρόκο. Κομψό, με ζεστές αποχρώσεις και ήπια ισόβενα νερά, ενσωματώνεται φυσικά στον παραδοσιακό σχεδιασμό του κτηρίου.  

Για τις επενδύσεις εσωτερικά του κτηρίου επιλέχθηκε Aged Pine, ξυλεία που ενσωματώνεται φυσικά στον παραδοσιακό σχεδιασμό του Moreas Peak boutique hotel. Η πεύκη ανήκει στα softwoods, όπως και το έλατο. Είναι ελαφρύ ξύλο με εμφανείς ρόζους και ανομοιόμορφα νερά. Είναι ανεπιτήδευτο και φυσικό, καθώς κάθε κομμάτι ξύλου είναι ιδιαίτερο. Η παλαιωμένη όψη του, ενισχύει το παραδοσιακό – rustic ύφος του χώρου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας χώρος ζεστός, φυσικός και φιλόξενος.

Τοποθεσία: Μαγούλιανα, Ορεινή Αρκαδία
Αρχιτέκτονες:
Φωτογράφοι:
Κατάσταση: Ολοκληρωμένο, 2020
PREVIOUS PROJECT
NEXT PROJECT