ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΕΔΡΟΣ

Ο δυτικός κόκκινος Κέδρος είναι ένα ξύλο για το οποίο οι αναφορές που υπάρχουν πιστοποιούν τη χρήση του σε βάθος χιλιάδων ετών! Λόγω της ευκολίας στην κατεργασία του, την ανθεκτικότητα και την ποιότητά του, ο άνθρωπος τον χρησιμοποίησε για τη στέγασή του, την ένδυση και πλήθος άλλων εφαρμογών στην καθημερινότητά του. Η ανάπτυξη του δυτικού κόκκινου κέδρου φτάνει τα 45-60 μ. ύψος και περίμετρο τα 2,4 μ. – αν και συχνά απαντάται και σε πιο ογκώδη μορφή. Ο πιο μεγάλος κέδρος στον κόσμο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Olympic της Ουάσινγκτον, στις Η.Π.Α., με διαστάσεις 22 μ. ύψος, 55 μ. περιφέρεια και ηλικία άνω των 2.000 ετών!

Σήμερα, συνεχίζοντας τη μακραίωνη ιστορία του, ο δυτικός κόκκινος Κέδρος βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους τομείς της οικοδομής, όπως της εξωτερικής επένδυσης, δοκίδων για τοιχία, οροφές, κολόνες, δοκάρια, θύρες, ερμάρια, έπιπλα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

H ξυλεία του δυτικού κόκκινου κέδρου έχει εξαιρετική σταθερότητα διαστάσεων, λόγω της χαμηλής πυκνότητας του ξύλου και το χαμηλό συντελεστή συρρίκνωσης. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ξύλα που παραμένουν σταθερά σε μεγάλο βάθος χρόνου.

ΙΡΟΚΟ

Ιρόκο, ένα ξύλο σε αποχρώσεις χρυσαφί-πορτοκαλί, που ανταποκρίνεται με άνεση σε κατασκευές που εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη χρήση του και σε εσωτερικούς χώρους! Γι’ αυτό, άλλωστε, το Ιρόκο βρίσκει εφαρμογή στην ξυλοναυπηγική, σε εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα, εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις, κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δαπέδων, σκαλών, σκαφών και πλοίων, επίπλων εξωτερικού χώρου, αλλά και πάγκων εργαστηρίων – καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στα χηµικά αντιδραστήρια. Στην αγορά, το Ιρόκο διατίθεται σε μορφή πριστής ξυλείας και καπλαμά.

Πρόκειται για ένα ξύλο μετρίως σκληρό, που μπορεί να συγκριθεί µε το Teak στις περισσότερες ιδιότητές του και παρουσιάζει καλή διαστασιακή σταθερότητα, διατηρώντας τη μορφή του μετά την κατασκευή. Το εγκάρδιο ξύλο είναι «πολύ ανθεκτικό» και ιδιαίτερα εύχρηστο, τόσο κατά τη κατεργασία με μηχανήματα όσο και µε εργαλεία χειρός. Παράλληλα, είναι ένα υλικό που συμβάλλει σε ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και ποιοτικό κατά το φινίρισμά του, είτε με βαφή είτε σε φυσική μορφή.

Το Ιρόκο παρουσιάζει καλή αντοχή σε στατική κάµψη και θλίψη, μέτρια αντοχή σε σκληρότητα και κρούση, ενώ λεκιάζει εύκολα. Έχει αυξηµένη φωτοευαισθησία και αλλάζει εύκολα και γρήγορα χρώµα, όταν χρησιµοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές.

Διαθέσιμες διαστάσεις

21mm x 120mm, 21mm x 142mm, 35mm x 130mm, 35mm x 150mm, 42mm x 42mm, 50mm x 130mm, 50mm x 150mm, 130mm x 130mm, 150mm x 150mm

TEAK -ΤΙΚ

Το Teak-Τικ είναι ένα πανέμορφο ξύλο, που προσφέρεται τόσο για εσωτερική όσο και (κυρίως) για εξωτερική χρήση, λόγω της φυσικής αντοχής του όταν εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και όταν έρχεται σε επαφή με όξινα υλικά. Γι’ αυτόν το λόγο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ξυλοναυπηγική, σε έπιπλα, πατώματα, κατασκευές εξωτερικών χώρων, εξωτερικά δάπεδα και επενδύσεις, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Η φύση μάς παρέχει το Τικ σε μια ποικιλία χρυσαφί-καφέ αποχρώσεων, καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα χρήσεων υψηλής αισθητικής. Πρόκειται για ένα ξύλο βαρύ (610-690 kg/m) και σκληρό, ευθύινο, με τραχεία και ανομοιόμορφη υφή, ελαιώδες στην αφή και ορισμένες φορές με λευκές γυαλιστερές εναποθέσεις. Το γνήσιο Τικ φύεται στην Burma και την ινδική χερσόνησο, αλλά και στη Ν.Α. Ασία, στην Ανατ. και Δυτ. Αφρική και στην Καραϊβική.

Το Τικ είναι ένα ξύλο σκληρό, μέσης πυκνότητας, με μέτρια αντοχή σε κάμψη, υψηλή αντοχή σε θλίψη και χαμηλή ανθεκτικότητα σε κρούση και σχίση. Αντέχει στη φωτιά και στα οξέα και παρουσιάζει διαστασιακή σταθερότητα. Ξηραίνεται καλά, αλλά κάπως αργά. Τα δένδρα νεκρώνονται και παραμένουν ιστάμενα επί 3 χρόνια προτού υλοτομηθούν. Το Τικ, τέλος, παρουσιάζει μέτρια συμπεριφορά κατά την κατεργασία του, αλλά δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα εμφανισιακά όσον αφορά στη βαφή και το φινίρισμά του.

Διαθέσιμες διαστάσεις

20mm x 120mm, 20mm x 140mm

ΠΑΛΑΙΩΜΕΝΟ ΞΥΛΟ

Οι άνθρωποι πάντοτε έμπαιναν στη λογική της επαναχρησιμοποίησης του ξύλου, είτε επιδιώκοντας τη διαφορετικότητα είτε ακόμη και λόγω έλλειψης υλικού.

Καθώς πρόκειται για «ζωντανό» υλικό, το ξύλο με το πέρασμα του χρόνου διατηρεί ένα μεγάλο μέρος των ιδιοτήτων του ή ακόμη και βελτιώνεται. Η χρησιμοποιημένη ξυλεία, που έχει επιτελέσει πλέον το σκοπό της ως παραθυρόφυλλο ή ως τοίχος ενός αχυρώνα, αποτελεί για πολλούς μια εξαιρετική πρώτη ύλη από την οποία θα δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Έτσι, το παραθυρόφυλλο μπορεί να μετατραπεί σε μια επιφάνεια για ζωγραφική ή σε ένα φανταστικό τραπέζι για να φιλοξενήσει τους φίλους στη βεράντα σας. Οι τοίχοι του παλιού αχυρώνα –εφόσον το επιτρέπουν οι διαστάσεις τους– θα μετατραπούν σε έπιπλα ή σε διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα: μια πέργκολα, ένα στέγαστρο, μια πόρτα.

Σήμερα, ένας ολόκληρος τομέας στο χώρο της αρχιτεκτονικής και της διακόσμησης είναι αφιερωμένος στο παλαιό ξύλο, που κερδίζει διαρκώς έδαφος χάρη στη γοητεία και το μυστήριο που προσδίδει σε οποιαδήποτε κατασκευή.

Καθώς, όμως, οι απαιτήσεις των αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών τάσεων είναι πιο απαιτητικές, η τεχνολογία και η επιστήμη μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να μιλάμε για παλαιωμένο ξύλο· με άλλα λόγια, για ένα καινούργιο υλικό κατάλληλα επεξεργασμένο ώστε να έχει την εμφάνιση και την υφή του παλαιού.

Iroko, Πεύκο, Teak, Κέδρος, Oregon, Merandi, είναι μόνο μερικά από τα είδη ξυλείας στα οποία εφαρμόζεται η διαδικασία της παλαίωσης. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε είδους τα καθιστούν ιδανικά για την ικανοποίηση των επιθυμιών του τελικού χρήστη.