ΜΠΑΜΠΟΥ – ΛΥΓΑΡΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, ο άνθρωπος όλο και περισσότερο στρέφεται προς τη Φύση, διαμορφώνοντας μέρα με τη μέρα εντονότερη περιβαλλοντική συνείδηση. Ακολουθώντας αυτό το ρεύμα, και η αρχιτεκτονική, αντίστοιχα, στρέφεται προς τη χρήση όλο και περισσότερων φυσικών υλών. Οι άπειρες υφές των φυσικών υλικών, οι ποιότητες και τα πεδία εφαρμογής τους είναι το «εισιτήριό» τους για το χώρο της δόμησης και της κατασκευής. Εξάλλου, η σοφία των πιο αρχέγονων ανθρώπων, κεκτημένη από την καθημερινή επιβίωσή τους χωρίς τεχνολογία και δίχως τις ανέσεις που απολαμβάνουμε σήμερα, μας παραδίδει συνεχώς μαθήματα εφαρμογών των φυσικών υλικών – μαθήματα που οι σύγχρονες έρευνες και τεχνολογίες έρχονται να επιβεβαιώσουν ως άρτιες και φιλικές τόσο προς τον χρήστη όσο και προς το περιβάλλον.

Μια επιλογή στην απόλυτα φυσική μορφή της, που μας έρχεται από το παρελθόν, είναι το καλάμι μπαμπού. Όσο κι αν μπορεί να φαίνεται περίεργο, το μπαμπού ανήκει στην οικογένεια των χόρτων. Είναι ένα φυτό που προσφέρεται –ανάμεσα σε άλλα– για τροφή, στέγαση, περίφραξη και κατασκευή εργαλείων, καθώς είναι ένα ανανεώσιμο υλικό που αναπτύσσεται πολύ γρήγορα.

Σήμερα, το μπαμπού θεωρείται ένα ιδιαίτερα κομψό αλλά και πρακτικό υλικό για χρήση σε κατασκευές, καθότι δύο από τις πιο βασικές του ιδιότητες είναι η ευελιξία του και η ανθεκτικότητά του. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι η αντοχή του στην εφελκυσμό συναγωνίζεται το χάλυβα! Στην αγορά, το μπαμπού διατίθεται σε διάφορες ποικιλίες βοτανολογικά, σε πολλές διαστάσεις και διάφορες μορφές, εμπλουτίζοντας ένα ευρύ φάσμα επιλογών.

POLES ΣΚΙΑΣΗΣ

poles σκίασης – shading poles
poles σκίασης – shading poles