ΙΡΟΚΟ

Ιρόκο, ένα ξύλο  σε αποχρώσεις χρυσαφί-πορτοκαλί, που ανταποκρίνεται με άνεση σε κατασκευές που εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη χρήση του και σε εσωτερικούς χώρους! Γι’ αυτό, άλλωστε, το Ιρόκο βρίσκει εφαρμογή στην ξυλοναυπηγική, σε εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα, εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις, κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δαπέδων, σκαλών, σκαφών και πλοίων, επίπλων εξωτερικού χώρου, αλλά και πάγκων εργαστηρίων – καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στα χηµικά αντιδραστήρια. Στην αγορά, το Ιρόκο διατίθεται σε μορφή πριστής ξυλείας και καπλαμά.

Πρόκειται για ένα ξύλο μετρίως σκληρό, που μπορεί να συγκριθεί µε το Teak στις περισσότερες ιδιότητές του και παρουσιάζει καλή διαστασιακή σταθερότητα, διατηρώντας τη μορφή του μετά την κατασκευή. Το εγκάρδιο ξύλο είναι «πολύ ανθεκτικό» και ιδιαίτερα εύχρηστο, τόσο κατά τη κατεργασία με μηχανήματα όσο και µε εργαλεία χειρός. Παράλληλα, είναι ένα υλικό που συμβάλλει σε ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και ποιοτικό κατά το φινίρισμά του, είτε με βαφή είτε σε φυσική μορφή.

Το Ιρόκο παρουσιάζει καλή αντοχή σε στατική κάµψη και θλίψη, μέτρια αντοχή σε σκληρότητα και κρούση, ενώ λεκιάζει εύκολα. Έχει αυξηµένη φωτοευαισθησία και αλλάζει εύκολα και γρήγορα χρώµα, όταν χρησιµοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές.

Διαθέσιμες διαστάσεις

21mm x 120mm, 21mm x 142mm, 35mm x 130mm, 35mm x 150mm, 42mm x 42mm, 50mm x 130mm, 50mm x 150mm, 130mm x 130mm, 150mm x 150mm

TEAK-ΤΙΚ

Το Teak-Τικ είναι ένα πανέμορφο ξύλο, που προσφέρεται τόσο για εσωτερική όσο και (κυρίως) για εξωτερική χρήση, λόγω της φυσικής αντοχής του όταν εκτίθεται στις καιρικές συνθήκες και όταν έρχεται σε επαφή με όξινα υλικά. Γι’ αυτόν το λόγο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην ξυλοναυπηγική, σε έπιπλα, πατώματα, κατασκευές εξωτερικών χώρων, εξωτερικά δάπεδα και επενδύσεις, και σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Η φύση μάς παρέχει το Τικ σε μια ποικιλία χρυσαφί-καφέ αποχρώσεων, καλύπτοντας μια μεγάλη γκάμα χρήσεων υψηλής αισθητικής. Πρόκειται για ένα ξύλο βαρύ (610-690 kg/m) και σκληρό, ευθύινο, με τραχεία και ανομοιόμορφη υφή, ελαιώδες στην αφή και ορισμένες φορές με λευκές γυαλιστερές εναποθέσεις. Το γνήσιο Τικ φύεται στην Burma και την ινδική χερσόνησο, αλλά και στη Ν.Α. Ασία, στην Ανατ. και Δυτ. Αφρική και στην Καραϊβική.

Το Τικ είναι ένα ξύλο σκληρό, μέσης πυκνότητας, με μέτρια αντοχή σε κάμψη, υψηλή αντοχή σε θλίψη και χαμηλή ανθεκτικότητα σε κρούση και σχίση. Αντέχει στη φωτιά και στα οξέα και παρουσιάζει διαστασιακή σταθερότητα. Ξηραίνεται καλά, αλλά κάπως αργά. Τα δένδρα νεκρώνονται και παραμένουν ιστάμενα επί 3 χρόνια προτού υλοτομηθούν. Το Τικ, τέλος, παρουσιάζει μέτρια συμπεριφορά κατά την κατεργασία του, αλλά δίνει πολύ καλό αποτέλεσμα εμφανισιακά όσον αφορά στη βαφή και το φινίρισμά του.

Διαθέσιμες διαστάσεις

20mm x 120mm, 20mm x 140mm

ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΠΕΥΚΟ

Η Πεύκη είναι ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους δέντρο ύψους 6-30 μ., που συναντάται σε μια ποικιλία βιοτόπων, από ξηρά όξινα αμμώδη υψίπεδα έως βαλτώδη πεδινά. Το συγκεκριμένο δέντρο μπορεί να επιβιώσει σε πολύ κακές συνθήκες.

Η Πεύκη σήμερα χρησιμοποιείται για κουφώματα, πατώματα, ξυλεπενδύσεις, στέγες, ξυλουργικές και ναυπηγικές κατασκευές κ.α. Στην αγορά διατίθεται σε μορφή πριστής ξυλείας και επικολλητής ξυλείας. Η Πεύκη είναι ένα ξύλο όψιμο και πυκνό, με μέτριο έως μεγάλο βάρος και σκληρότητα που κυμαίνεται από μέτρια έως μεγάλη. Το εγκάρδιο ξύλο Πεύκης είναι καστανοκίτρινο έως χρυσοκαστανό, με μυρωδιά ρητίνης μετά την υλοτομία ή κατεργασία. Το σομφό είναι λευκωπό ή και κιτρινωπό, με μεγάλους αξονικούς ρητινοφόρους αγωγούς.

Το ξύλο Πεύκης παρουσιάζει μέτρια αντοχή σε προσβολές μυκήτων, εντόμων και θαλασσινών ξυλοφάγων οργανισμών. Ξηραίνεται και εμποτίζεται σχετικά εύκολα στο σομφό, όχι όμως τόσο εύκολα και στο εγκάρδιο.

Ο εμποτισμός της Πεύκης επιβάλλεται για την μακροχρόνια προστασία του ξύλου από μύκητες και έντομα, είτε αφορά σε χρήση εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου, σε επαφή με το έδαφος ή και όχι. Αυτή η διαδικασία συντελεί στην επιμήκυνση ζωής του ξύλου. Το υλικό εμποτισμού είναι ένα συντηρητικό ξύλου με βάση το νερό, το οποίο περιέχει χαλκό και αποδεδειγμένα οργανικά βιοκτόνα. Με την εμβάπτιση του ξύλου εισχωρεί στη δομή του και ενσωματώνεται με αυτό, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η αφαίρεσή του.

Η κατεργασία της Πεύκης είναι βατή, αν και δημιουργούνται προβλήματα από τη ρητίνη. Συγκρατεί καρφιά και ξυλόβιδες αρκετά καλά και παρουσιάζει ικανοποιητική συμπεριφορά στη συγκόλληση και τη βαφή ενώ στη λείανση η συμπεριφοράς της είναι μέτρια, λόγω της ρητίνης.

THERMOTREATED ASH – PINE

Το ThermoWood, δηλαδή το θερμικά επεξεργασμένο ξύλο από Πεύκο και Δρυ, είναι μια πολύ φυσική επιλογή για περιπτώσεις όπου είναι ιδιαίτερα σημαντικές η μακροχρόνια αντοχή και η διαστασιακή σταθερότητα. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό υλικό για κατασκευές που επηρεάζονται από μεταβαλλόμενες κλιματικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τις εξωτερικές επενδύσεις και τις κατασκευές κήπου. Για τους εσωτερικούς χώρους, η ελκυστική καστανωπή εμφάνιση του θερμικά επεξεργασμένου ξύλου και η απομάκρυνση της ρητίνης το καθιστά μια καλή επιλογή για χρήση σε σάουνες, εσωτερικά πάνελ, έπιπλα και δάπεδα.

Το ThermoWood παράγεται χρησιμοποιώντας υψηλή θερμοκρασία και ατμό και είναι ένα υλικό φιλικό προς το περιβάλλον. Δεδομένου ότι δεν προστίθενται χημικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας παραγωγής του, το υλικό αυτό περιέχει μόνο ανανεώσιμες ουσίες. Ως αποτέλεσμα της διαδικασίας παραγωγής του, η διαστασιακή σταθερότητα, η βιολογική ανθεκτικότητα και οι ιδιότητες μόνωσης του συγκεκριμένου υλικού βελτιώνονται μόνιμα. Οι ιδιότητες παραμένουν αναλλοίωτες σε ολόκληρη την εγκάρσια διατομή του ξύλου.

Η διαδικασία ThermoWood είναι πατενταρισμένη και το trademark ανήκει στη διεθνή ένωση International ThermoWood Association.

  • Οικολογικό – δεν χρησιμοποιούνται χημικά
  • Ελκυστική εμφάνιση
  • Βιολογική αντοχή και διαστασιακή σταθερότητα
  • Συνεπής επεξεργασία σε όλη τη διατομή
  • Χωρίς ρητίνη