ΚΡΥΦΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ

Οι κρυφοί σύνδεσμοι αλουμινίου χρησιμοποιούνται για συνδέσεις ξύλινων δοκών μεταξύ τους, μεταξύ ξύλου και χάλυβα, και μεταξύ ξύλου και μπετού. Χάρη στους κρυφούς συνδέσμους αλουμινίου επιτυγχάνουμε συνδέσεις καλαίσθητες, χωρίς την εμφάνιση αντιαισθητικών εξαρτημάτων στήριξης – όπως δοκοθήκες, βίδες και πρόκες. Με αυτό τον τρόπο, χαρίζουμε στην κατασκευή μας το βέλτιστο οπτικά αποτέλεσμα, επιτυγχάνοντας παράλληλα μεγαλύτερη ακρίβεια στην κατασκευή μας. Επιπροσθέτως, μας δίνεται η δυνατότητα προκατασκευής μέρους της ή και ολόκληρης της κατασκευής, μειώνοντας έτσι το χρόνο κατασκευής στο εργοτάξιο στο ελάχιστο!

Οι κρυφοί σύνδεσμοι αλουμινίου είναι εγκεκριμένοι κατά ΕΤΑ-11/0295, καλύπτοντας όλες τις απαιτήσεις που δημιουργεί η σύγχρονη αρχιτεκτονική. Η μεγάλη ποικιλία των συνδέσμων τούς διαχωρίζει σύμφωνα με τα δομικά στοιχεία, τις διατομές και τα φορτία μιας σύνδεσης, καθιστώντας τους κατάλληλους ακόμα και για την πιο απαιτητική σύνδεση.

Οι πιστοποιήσεις και ο πίνακας στατικών φορτίων των συνδέσμων καθοδηγούν τον μελετητή του έργου να επιλέξει τον κατάλληλο σύνδεσμο για την εκάστοτε χρήση.

ΜΗ ΟΡΑΤΕΣ ΒΑΣΕΙΣ ΚΡΥΦΗΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΞΥΛΟΥ

Συνδέσεις διάτμησης ξύλου-ξύλου –τόσο κατακόρυφες όσο και κεκλιμένες–, σε σχέση με το κατακόρυφο επίπεδο.

  • Μασίφ ξύλο
  • Πολυστρωματικό ξύλο
  • XLAM (Cross Laminated Timber)
  • LVL
  • Πετάσματα με βάση το ξύλο

ΒΑΣΕΙΣ ΚΟΛΟΝΑΣ

Η βάση στήριξης που είναι σχεδιασμένη για να προσφέρει τέλεια προστασία του ξύλου διασφαλίζει ότι η σύνδεση είναι ανθεκτική και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Η επιλογή του κατάλληλου υλικού εξασφαλίζει τη βέλτιστη αδιάβροχη προστασία.

Ο δακτύλιος στεγανοποίησης είναι κατασκευασμένος από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλής ποιότητας. Φαίνεται ιδιαίτερα κομψός και ταυτόχρονα αποκρύβει επιμελώς την τεχνικά τέλεια προσαρμογή του ύψους του, η οποία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν η βάση στήριξης έχει ήδη τοποθετηθεί. Ένας ολοκληρωμένος δακτύλιος ολίσθησης για διανομή της πίεσης επιτρέπει την ομαλή προσαρμογή του ύψους, ακόμα και κάτω από πολλή πίεση.

Ο διπλός όρθιος σωλήνας της βάσης συγκρατεί δυνάμεις συμπίεσης πάνω από το μέσο όρο. Ταυτόχρονα, αποτρέπει το πρόωρο λύγισμα που μπορεί να προκληθεί σε μια συνηθισμένη βάση στήριξης με βιδωτές ράβδους. Η ενοποιημένη βάση διασφαλίζει τη βέλτιστη μετάδοση της δύναμης εφελκυσμού. Η αναρρόφηση του δυνατού ανέμου και η έλλειψη πίεσης είναι συχνά υποτιμημένες δυνάμεις, που ασκούν τη μεγαλύτερη επίδραση στις γωνίες και στις άκρες με τη μορφή στροβιλισμού. Δυνάμεις όπως αυτές μπορούν να απορροφηθούν από τη βάση στήριξης, σε συνδυασμό με την επαγγελματική σύνδεση μεταξύ της υποστήριξης και της οριζόντιας τεγίδας.

ΕΛΑΤΟ

Το Έλατο φύεται σε μεγάλες εκτάσεις στη βόρεια Ευρώπη. Απαντάται κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Φινλανδία) και στις γειτονικές περιοχές, στις Βαλτικές χώρες, στη Ρωσία, αλλά και στις Βαλκανικές (Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία και λιγότερο στη Βουλγαρία). Το έλατο υλοτομείται και εξάγεται από τις βασικές χώρες παραγωγής, κατά τον ίδιο τρόπο όπως και το σουηδικό πεύκο.

Το Έλατο ως υλικό κατασκευής έχει σχεδόν λευκό χρώμα, χωρίς εμφανή διαφορά από το σομφό στην καρδιά. Έχει μικρότερη πυκνότητα από το πεύκο –περίπου 0,42 (425 κιλά/μ³)– και οι ρόζοι του είναι ακανόνιστα διασκορπισμένοι. Ξηραίνεται γρήγορα και καλά και παρουσιάζει μικρή «κίνηση» κάτω από διαφορετικές συνθήκες υγρασίας. Θεωρείται πιο σταθερό από το πεύκο. Όσον αφορά στις μηχανικές ιδιότητές του, είναι ελαφρώς κατώτερο από το πεύκο, αλλά από στατική άποψη κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πεύκο, τουλάχιστον από το British Standard. Έχει μικρότερη αντίσταση στο σάπισμα από το πεύκο ενώ είναι δυσκολότερο στο να εμποτιστεί με συντηρητικά, ακόμα και υπό πίεση.

Το Έλατο δουλεύεται εύκολα τόσο με ακονισμένα εργαλεία χεριού όσο και μηχανικά, και προσδίδει ένα ωραίο φινίρισμα. Οι χοντροί ξεροί ρόζοι του, ωστόσο, μπορεί να στομώσουν τα εργαλεία. Το Έλατο συγκολλάται εύκολα, βάφεται και βερνικώνεται καλά. Χρησιμοποιείται στις ίδιες εφαρμογές όπως και το πεύκο. Πολλές φορές, τα δύο αυτά ξύλα μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των ρόζων τους: οι ρόζοι του πεύκου είναι κόκκινοι ενώ του έλατου είναι καφέ. Επειδή έχει μικρότερη αντίσταση στο σάπισμα και αντιδρά στον εμποτισμό με συντηρητικά, το Έλατο δεν θεωρείται ιδανικό για εξωτερική χρήση. Λόγω της λευκής καθαρής εμφάνισής του και της έλλειψης οσμών, συχνά προτιμάται από το πεύκο για εσωτερικές ξυλουργικές εργασίες και άλλες περιπτώσεις. Τα πλαϊνά κιγκλιδώματα στις σκάλες κατασκευάζονται συνήθως από Έλατο. Τέλος, είναι το βασικό ξύλο για την παραγωγή χαρτοπολτού στην Ευρώπη.

ΙΡΟΚΟ

Ιρόκο, ένα ξύλο «ζεστό», σε αποχρώσεις χρυσαφί-πορτοκαλί, που ανταποκρίνεται με άνεση σε κατασκευές που εκτίθενται στις καιρικές συνθήκες. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει τη χρήση του και σε εσωτερικούς χώρους! Γι’ αυτό, άλλωστε, το Ιρόκο βρίσκει εφαρμογή στην ξυλοναυπηγική, σε εξωτερικά και εσωτερικά κουφώματα, εσωτερικές και εξωτερικές επενδύσεις, κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δαπέδων, σκαλών, σκαφών και πλοίων, επίπλων εξωτερικού χώρου, αλλά και πάγκων εργαστηρίων – καθώς είναι πολύ ανθεκτικό στα χηµικά αντιδραστήρια. Στην αγορά, το Ιρόκο διατίθεται σε μορφή πριστής ξυλείας και καπλαμά.

Πρόκειται για ένα ξύλο μετρίως σκληρό, που μπορεί να συγκριθεί µε το Teak στις περισσότερες ιδιότητές του και παρουσιάζει καλή διαστασιακή σταθερότητα, διατηρώντας τη μορφή του μετά την κατασκευή. Το εγκάρδιο ξύλο είναι «πολύ ανθεκτικό» και ιδιαίτερα εύχρηστο, τόσο κατά τη κατεργασία με μηχανήματα όσο και µε εργαλεία χειρός. Παράλληλα, είναι ένα υλικό που συμβάλλει σε ένα αποτέλεσμα υψηλής αισθητικής και ποιοτικό κατά το φινίρισμά του, είτε με βαφή είτε σε φυσική μορφή.

Το Ιρόκο παρουσιάζει καλή αντοχή σε στατική κάµψη και θλίψη, μέτρια αντοχή σε σκληρότητα και κρούση, ενώ λεκιάζει εύκολα. Έχει αυξηµένη φωτοευαισθησία και αλλάζει εύκολα και γρήγορα χρώµα, όταν χρησιµοποιείται σε εξωτερικές κατασκευές.

Διαθέσιμες διαστάσεις

21mm x 120mm, 21mm x 142mm, 35mm x 130mm, 35mm x 150mm, 42mm x 42mm, 50mm x 130mm, 50mm x 150mm, 130mm x 130mm, 150mm x 150mm

ΔΥΤΙΚΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΚΕΔΡΟΣ

Ο δυτικός κόκκινος Κέδρος είναι ένα ξύλο για το οποίο οι αναφορές που υπάρχουν πιστοποιούν τη χρήση του σε βάθος χιλιάδων ετών! Λόγω της ευκολίας στην κατεργασία του, την ανθεκτικότητα και την ποιότητά του, ο άνθρωπος τον χρησιμοποίησε για τη στέγασή του, την ένδυση και πλήθος άλλων εφαρμογών στην καθημερινότητά του. Η ανάπτυξη του δυτικού κόκκινου κέδρου φτάνει τα 45-60 μ. ύψος και περίμετρο τα 2,4 μ. – αν και συχνά απαντάται και σε πιο ογκώδη μορφή. Ο πιο μεγάλος κέδρος στον κόσμο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Olympic της Ουάσινγκτον, στις Η.Π.Α., με διαστάσεις 22 μ. ύψος, 55 μ. περιφέρεια και ηλικία άνω των 2.000 ετών!

Σήμερα, συνεχίζοντας τη μακραίωνη ιστορία του, ο δυτικός κόκκινος Κέδρος βρίσκει εφαρμογή σε διάφορους τομείς της οικοδομής, όπως της εξωτερικής επένδυσης, δοκίδων για τοιχία, οροφές, κολόνες, δοκάρια, θύρες, ερμάρια, έπιπλα εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και άλλα αντικείμενα της καθημερινής ζωής.

H ξυλεία του δυτικού κόκκινου κέδρου έχει εξαιρετική σταθερότητα διαστάσεων, λόγω της χαμηλής πυκνότητας του ξύλου και το χαμηλό συντελεστή συρρίκνωσης. Πρόκειται για ένα από τα λίγα ξύλα που παραμένουν σταθερά σε μεγάλο βάθος χρόνου.

ΕΜΠΟΤΙΣΜΕΝΟ ΠΕΥΚΟ

Η Πεύκη είναι ένα μικρό έως μεσαίου μεγέθους δέντρο ύψους 6-30 μ., που συναντάται σε μια ποικιλία βιοτόπων, από ξηρά όξινα αμμώδη υψίπεδα έως βαλτώδη πεδινά. Το συγκεκριμένο δέντρο μπορεί να επιβιώσει σε πολύ κακές συνθήκες.

Η Πεύκη σήμερα χρησιμοποιείται για κουφώματα, πατώματα, ξυλεπενδύσεις, στέγες, ξυλουργικές και ναυπηγικές κατασκευές κ.α. Στην αγορά διατίθεται σε μορφή πριστής ξυλείας και επικολλητής ξυλείας. Η Πεύκη είναι ένα ξύλο όψιμο και πυκνό, με μέτριο έως μεγάλο βάρος και σκληρότητα που κυμαίνεται από μέτρια έως μεγάλη. Το εγκάρδιο ξύλο Πεύκης είναι καστανοκίτρινο έως χρυσοκαστανό, με μυρωδιά ρητίνης μετά την υλοτομία ή κατεργασία. Το σομφό είναι λευκωπό ή και κιτρινωπό, με μεγάλους αξονικούς ρητινοφόρους αγωγούς.

Το ξύλο Πεύκης παρουσιάζει μέτρια αντοχή σε προσβολές μυκήτων, εντόμων και θαλασσινών ξυλοφάγων οργανισμών. Ξηραίνεται και εμποτίζεται σχετικά εύκολα στο σομφό, όχι όμως τόσο εύκολα και στο εγκάρδιο.

Ο εμποτισμός της Πεύκης επιβάλλεται για την μακροχρόνια προστασία του ξύλου από μύκητες και έντομα, είτε αφορά σε χρήση εσωτερικού είτε εξωτερικού χώρου, σε επαφή με το έδαφος ή και όχι. Αυτή η διαδικασία συντελεί στην επιμήκυνση ζωής του ξύλου. Το υλικό εμποτισμού είναι ένα συντηρητικό ξύλου με βάση το νερό, το οποίο περιέχει χαλκό και αποδεδειγμένα οργανικά βιοκτόνα. Με την εμβάπτιση του ξύλου εισχωρεί στη δομή του και ενσωματώνεται με αυτό, έτσι ώστε να είναι αδύνατη η αφαίρεσή του.

Η κατεργασία της Πεύκης είναι βατή, αν και δημιουργούνται προβλήματα από τη ρητίνη. Συγκρατεί καρφιά και ξυλόβιδες αρκετά καλά και παρουσιάζει ικανοποιητική συμπεριφορά στη συγκόλληση και τη βαφή ενώ στη λείανση η συμπεριφοράς της είναι μέτρια, λόγω της ρητίνης.

Διαθέσιμες διαστάσεις

21mm x 120mm, 45mm x 45mm, 45mm x 70mm, 45mm x 195mm, 45mm x 245mm