Επικολλητό Έλατο

Timber Expertise
pergola

Το επικολλητό Έλατο (Spruce) μπορεί να συγκριθεί στις περισσότερες ιδιότητές της με την ξυλεία Premium Pine. Eίναι ένα ανοιχτόχρωμο ξύλο, σχεδόν λευκό, με εμφανείς ρόζους. Το συναντάμε κυρίως στην Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη και είναι το πιο διαδεδομένο σε χρήση ξύλο στην Ευρώπη. Φύεται επίσης σε Ρωσία Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία αλλά και στη Βουλγαρία.

Ιδιότητες


Έχει σχεδόν λευκό χρώμα, χωρίς εμφανή διαφορά από το σομφό στην καρδιά. Οι ρόζοι του είναι ακανόνιστα διασκορπισμένοι. Ξηραίνεται γρήγορα και καλά και κάτω από διαφορετικές συνθήκες υγρασίας. Όσον αφορά στις μηχανικές ιδιότητες είναι ελαφρά κατώτερο από το πεύκο αλλά από στατική άποψη κατατάσσεται στην ίδια κατηγορία με το πεύκο. Έχει μικρότερη αντίσταση στο σάπισμα από το πεύκο και επιπλέον είναι δυσκολότερο στο να εμποτιστεί με συντηρητικά.

Κολλιέται εύκολα και βάφεται και βερνικώνεται καλά. Χρησιμοποιείται στις ίδιες εφαρμογές όπως και το πεύκο. Λόγω της καθαρής εμφάνισης του και της έλλειψης οσμών, είναι βασικό ξύλο για την παραγωγή χαρτοπολτού.

Η ξυλεία του είναι πιο μαλακή και ελαφρύτερη από αυτή του πεύκου. Ωστόσο το έλατο θεωρείται πιο σταθερό. Πολλές φορές τα δύο αυτά ξύλα μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που ξεχωρίζουν μόνο από το χρώμα των ρόζων τους: οι ρόζοι του πεύκου είναι κόκκινοι ενώ του έλατου είναι καφέ.

To επικολλητό Έλατο έχει πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, όμοιες με αυτές του πεύκου και μπορεί με άνεση να υποστηρίξει εξωτερικές κατασκευές όπως οι πέργκολες. Επιπλέον με την σύνθετη ξυλεία μπορούμε να έχουμε ευελιξία στις διατομές και τα μήκη του ξύλου.

Ο εμποτισμός του ξύλου συστήνεται για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, καθώς προστατεύει το ξύλο από την υγρασία, τους ξυλοφάγους οργανισμούς κ.α.

Χρήσεις

Η σύνθετη ξυλεία ελάτης χρησιμοποιείται στην κατασκευή πέργκολας, στεγών και επενδύσεων, στην οικοδομή (τάβλες, μαδέρια), και στην επιπλοποιία.

Διατίθεται σε μορφή μασίφ και επικολλητής ξυλείας

Εφαρμογές

Πέργκολες

Η επικολλητή ξυλεία ελάτης μπορεί να υποστηρίξει κάθε εφαρμογή πέργκολας! Έχει πολύ καλές μηχανικές ιδιότητες, όμοιες με αυτές της ξυλείας πεύκης.